Uutiset

 


12.4.2017

Harrasta kirjaa!

Huhtikuussa harrastetaan! Lukemista totta kai, mutta muistutetaan myös siitä, että kirjojen kautta saa inspiraatiota, tietoja ja taitoja moneen muuhunkin harrastukseen. Kirja-Suomi 2017 -hankkeen neljättä teemaviikkoa vietetään 10.-16.4. 2017.

Huhtikuussa ajankohtaistuvat muun muassa puutarha- ja kesämökkiasiat, retkeily ja esimerkiksi lintu- ja muut luontoharrastukset. Nämä ovat harrastekirjojen kestoaiheita.

Kevät on myös hyvää aikaa lukemisharrastukselle. Lukuviikkoa vietetään 17.-23.4. Viikko haastaa kaikki kirjanystävät antamaan kirjavinkkejä. Vinkkejä voi jakaa vaikkapa tulostettavan vinkkikortin avulla Kirjan ja ruusun päiväksi, jota vietetään tänä vuonna 21.-23.4.2017. Kirjan ja ruusun päivän sivustolta löytyy lisätietoa tämän vuoden Ruusu-kirjailija Roope Lipastista ja kirjan kuvittaja, Finnish Nightmares -teoksesta tutusta Karoliina Korhosesta.

Kirja-Suomi 2017 on kirja-alan yhteistyöhanke. Se edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä koko itsenäisyyden juhlavuoden ajan. Tapahtumat ja teemaviikot pyörivät läpi vuoden, erityisesti esiin nousee suomalainen tietokirjallisuus. Teemaviikkojen aikana alan toimijat nostavat esiin suosikkejaan ja suosituksiaan. Hanke kytkeytyy osaksi Valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi 100 -juhlavuotta.

 

Lisätietoja

Kirja-Suomi 2017 -hanke / toiminnanjohtaja Laura Karlsson 050 571 55 11 www.kirja-suomi.fi


Teemaviikot
20.2.2017

Kirja-Suomi historian kirjoissa

Helmikuussa haetaan historiasta näkemystä nykypäivään.

Suomalaiset lukevat – ja kirjoittavat – paljon historiaa. Vuosittain julkaistavista nimikkeistä merkittävä määrä on historiaa ja elämäkertoja. Kansalliskirjaston julkaisutilastojen mukaan aihepiiristä julkaistaan kaikkiaan vuosittain yli 800 nimikettä, historia on siis aiheena myös monissa omakustanteissa.

Satavuotiaan Suomen historia näkyy monipuolisesti vuonna 2017 julkaistavissa kirjoissa. Kustantajat, kirjakaupat ja kirjastot tarjoavat lukijoille kattavan valikoiman kiinnostavia historiateoksia, sotakirjoja sekä muuta Suomi-aiheista kirjallisuutta. Esimerkkejä löytyy osoitteesta www.kirja-suomi.fi/teemaviikot.

Tyypillisesti historia kiinnostaa keski-ikäisiä miehiä, mutta aihepiiriä lukevat myös nuoremmat naiset. Esimerkiksi Turun Vaski-kirjastojen tilastojen mukaan historiaan ja sotaan liittyviä kirjoja 18-29 -vuotiaiden ikäluokassa lukevat erityisesti naiset.

Kirja-Suomi 2017 -hankkeen toinen teemaviikko 20.-26.2. keskittyy historiaan. Viikon aikana toimijat nostavat esiin suosikkejaan ja suosituksiaan aihepiirin kirjoista.

 

Lisätietoja: Kirja-Suomi 2017 -hanke / Laura Karlsson 050 571 55 11


Teemaviikot
26.1.2017

Kirjalla ihmissuhteet kuntoon

Vuorovaikutustaidot ovat olennaisessa osassa kaikissa ihmissuhteissa, eivät pelkästään parisuhteissa.  Henkistä hyvinvointia voi parantaa panostamalla keskustelutaitoihin, heittäytymällä mukaan tilanteisiin ja ottamalla muut huomioon. Epävarmuus ja epäonnistumiset ovat osa elämää mutta niiden sietokykyä voi parantaa itsetuntemuksella ja itseluottamusta vahvistamalla.

Aihepiirin kirjojen valikoima on runsas. Kirjat tarjoavat käytännön harjoituksia ja teoriapohjaa lähestyä elämää ja ihmissuhteita uusista näkökulmista. Ne ovat harvemmin korostetun akateemisia, tällä hetkellä suosituimmissa aihepiireissä lähestymistapa on lempeä ja rauhoitteleva.

Ihmissuhteisiin liittyviin tietokirjoihin tarttuvat erityisesti 30-40 vuotiaat naiset, ja kysyntä on tasaista ympäri vuoden. Erityisesti kesällä lomapokkari korvataan usein edullisella ihmissuhde- tai muulla hyvinvointioppaalla.

Kirjalla kuntoon! -viikkoa vietetään 29.1. asti. Kirjakaupat tuovat myymälöissään ja kustantajat kanavissaan esiin sekä kevään uutuuksia että vanhempia suosikkeja aihepiireistä. Mukana teemaviikoissa on myös kirjastoja ja muita kirjallisuusalan toimijoita.  Teemaviikko on osa Kirja-Suomi 2017 -hanketta. Myös Kirjalla kuntoon! -tapahtumia löytyy hankkeen tapahtumakalenterista www.kirja-suomi.fi/tapahtumakalenteri.

Lisätietoja: Laura Karlsson, Kirja-Suomi 2017, 050 571 5511, laura.karlsson@kirjanvuosi.fi


Teemaviikot
26.1.2017
 

Liike on lääke – Kirjalla kuntoon!

Putkirullausta, voimaharjoittelua, ryhtieroosiota, umpihankihiihtoa: ajankohtaiset liikuntaan liittyvät ilmiöt näkyvät
alkuvuoden kirjavalikoimassa. Liikuntaa lähestytään kokonaisvaltaisesti. Treenien rinnalla kulkevat ruokatottumukset
ja -trendit eivät ole vain dieettiohjeita vaan niillä tähdätään hyvään oloon, kehon tukemiseen ja aineenvaihdunnan
vauhdittamiseen. Treenin lisäksi muistetaan keskittyä lepoon, rentoutusharjoituksiin ja läsnäoloon. Ohjeita löytyy niin
raskaana oleville, linnakundin näkökulmasta kuin toimistotyöläisen todellisuuteen.

Varsinkin alkuvuodesta lukijoita kiinnostavat perusoppaat salille ja joogaan tai jumppavinkit kotikäyttöön. Kysynnän
piikit näkyvät heti lomien jälkeen. Myöhemmin keväällä juoksuoppaat ja pyöräilykirjat lisäävät suosiota. Erityisesti
kotimaiset tekijät, joiden tietopohja on vankka, kiinnostavat lukijoita tällä hetkellä.

Sata vuotta sitten suomalaisia liikuttivat mm. Ivar Wilskmanin Terveyden opas nuorille voimailijoille ja Kaarlo
Pulkkisen teos Hellenien voimistelu ja urheilu. Anni Collanin Naisten urheiluopas oli ensimmäisiä lajissaan, sillä naisten
urheilu oli Suomessa säänneltyä vielä 1900-luvun alkupuolella. Liikuntakirjojen vuosittainen nimikemäärä on pysynyt
jokseenkin samana viimeiset 35 vuotta.

Kirjalla kuntoon! -viikkoa vietetään 29.1. asti. Kirjakaupat tuovat myymälöissään ja kustantajat kanavissaan esiin sekä
kevään uutuuksia että vanhempia suosikkeja aihepiireistä. Mukana teemaviikoissa on myös kirjastoja ja muita
kirjallisuusalan toimijoita. Teemaviikko on osa Kirja-Suomi 2017 -hanketta.
Perjantain teemana on ihmissuhteet.

Lisätietoja: Laura Karlsson, Kirja-Suomi 2017, 050 571 5511, laura.karlsson@kirjanvuosi.fi


Teemaviikot
25.1.2017

Sielu ja mieli kirjalla kuntoon!

Suomessa eletään elämänhallintabuumia. Elämää on otettu hallintaan ulkoista ympäristöä järjestämällä ja luopumalla turhasta tavarasta, mutta myös henkinen kasvu ja elämäntaito ovat aiheita, joille on riittänyt kysyntää sekä kirjastoissa että kirjakaupoissa. Ihmiset hakevat kokonaisvaltaista hyvinvointia, apuja arjessa jaksamiseen ja avaimia työelämän koukeroihin.
Vuonna 2016 kymmenen myydyimmän tietokirjan listalle kipusi henkistä hyvinvointia tukevista tietokirjoista Maaret Kallion Lujasti lempeä. Helmet-kirjastojen sadasta lainatuimmasta tietokirjasta viidennes käsittelee henkistä hyvinvointia ja elämäntaitoa. Suosittuja ovat Kallion teoksen lisäksi olleet erityisherkkyyteen liittyvät kirjat. Myös narsistit ja positiivisuuden voima kiinnostivat suomalaisia.
Elämäntaitokirjoja lukevat erityisesti keski-ikäiset naiset. Viime vuosina kirjoja on kulunut myös nuorempien mieslukijoiden käsissä. Kirjoja kirjoittavat niin kokemusasiantuntijat kuin huippututkijat. Tällä hetkellä lukijoita kiinnostavat kotimaiset tekijät, joskin kansainväliset ilmiöt saavat sijansa tässäkin genressä.
Vielä vuonna 1990 elämäntaito oli aiheena alle 100 kirjassa vuosittain. Kansallisbibliografian mukaan nimikemäärä on kaksinkertaistunut vuoteen 2016 tultaessa. Teemana henkinen hyvinvointi ilmestyi kirjoihin selkeästi 1970-luvun puolivälissä ja löi varsinaisesti läpi vasta 2000-luvun alkupuolella.
Alkuvuonna elämäntaitoa kehitetään muun muassa inspiraatiolla, intuitiolla ja intohimolla sekä rakentamalla omannäköistä onnellista elämää.
Kirjalla kuntoon! -viikkoa vietetään 29.1.2017 asti. Kirjakaupat tuovat myymälöissään ja kustantajat
kanavissaan esiin sekä kevään uutuuksia että vanhempia suosikkeja aihepiireistä. Mukana teemaviikossa on
myös kirjastoja ja muita kirjallisuusalan toimijoita. Teemaviikko on osa Kirja-Suomi 2017 -hanketta.
Torstain teemana on liikunta.

Lisätietoja: Laura Karlsson, Kirja-Suomi 2017, 050 571 5511, laura.karlsson@kirjanvuosi.fi


Teemaviikot
24.1.2017
 

Sata vuotta suomalaisia ravintokirjoja: kotivoin valmistuksesta kasviproteiineihin

Tiedote 23.1.2017
Vuonna 1917 ilmestyi Finna-kulttuuritietokannan mukaan kaksi ravintoon liittyvää kirjaa: Helmi Nylanderin Kotivoin valmistus: ohjeita käytäntöä varten (WSOY) sekä Mistä saamme ruokaa: neuvoja elintarpeiden viljelemiseen ja kokoamiseen (Otava). Sata vuotta myöhemmin suomalaisten huulille kohosivat nyhtökaura, härkis, kasviproteiiniit ja villivihannekset sekä suoliston hyvinvointi.

Keittokirjojen ja ravintoon liittyvien kirjojen määrä on kasvanut tasaisesti vuosikymmenien ajan vakiintuen 2010-luvulla muutamaan sataan nimikkeeseen vuosittain. Ravintoon liittyvät kirjat nousevat myös tasaisesti bestseller-listoille. 20 eniten myyneen tietokirjan joukossa ravinto on ollut aiheena keskimäärin 3—4 kirjassa vuosittain. Parhaiden myynnit sijoittuvat keskimäärin samalle tasolle kuin kymmenenneksi myydyimmän kaunokirjan.

Ravinto kiinnostaa sekä naisia että miehiä, ja ilmiöt näkyvät myös tässä genressä. Vuoden 2016 myydyin keittokirja oli Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan keittiössä. Helmet-kirjastojen vuoden 2016 sadan lainatuimman tietokirjojan listalle yltää kuusi ravitsemukseen liittyvää kirjaa. Suosittuja ovat olleet hormonidieetit ja suoliston hyvinvointiin liittyvät kirjat.

Vuoden 2017 ruokatrendeissä korostuvat edelleen kasvisvoittoisuus, luonnonmukainen ja parantava ruoka sekä kehon hyvinvointi. Kitudieettien aika on ohi, ravitsemusta lähestytään kokonaisvaltaisesti ja hyvällä mielellä. Ruoat ovat terveyttä vahvistavia ja painoa hallitaan terveellisesti herkutellen.

Kirjalla kuntoon! -viikkoa vietetään 29.1.2017 asti. Kirjakaupat tuovat myymälöissään ja kustantajat kanavissaan esiin sekä kevään uutuuksia että vanhempia suosikkeja aihepiireistä. Mukana teemaviikossa on myös kirjastoja ja muita kirjallisuusalan toimijoita. Teemaviikko on osa Kirja-Suomi 2017 -hanketta. Keskiviikon teemana on henkinen hyvinvointi.

Lisätietoja: Laura Karlsson, Kirja-Suomi 2017, 050 571 5511, laura.karlsson@kirjanvuosi.fi


Teemaviikot
22.1.2017

Elämänhallintaa kirjoista

Tammikuussa vietetään Kirjalla kuntoon! -viikkoa. Kirja-ala kirjakaupoista kustantamoihin huomioi aihealueen kirjoja viettämällä ensimmäistä kertaa yhteistä valtakunnallista Kirjalla kuntoon! -hyvinvointiviikkoa. Viikon aikana kustantajat ja kirjakauppiaat nostavat myymälöissään ja kanavissaan esiin sekä kevään uutuuksia että vanhempia suosikkeja. Mukana teemaviikossa on myös kirjastoja ja muita kirjallisuusalan toimijoita.

Maanantaina keskitytään elämänhallintaan. Elämänhallinta on taito, jolle kiireisessä arjessa on tarvetta. Aiheesta julkaistaan vuosittain useita teoksia. Kotimaisten tekijöiden elämänhallintaoppaille on kysyntää tasaisesti läpi vuoden. Kansainväliset ilmiöt ja trendit lyövät voimalla läpi maan, ja ne lisäävät myös suomalaisten tekijöiden suosiota. Tämä näkyy myös viime vuonna suomalaiset vallanneessa siivousbuumissa. Kymmenet tuhannet suomalaiset ottivat kaappinsa ja sen myötä elämänsä haltuun turhasta tavarasta luopumalla. Marie Kondon Konmari – siivouksen elämänmullistava taika nousi vuoden 2016 myydyimmäksi tietokirjaksi ja teos oli kysytty myös kirjastoissa.

Siivousbuumi näkyy myös kevään kirjatarjonnassa. Alkuvuoden kirjatarjonnassa vanhat tavat ja tavarat saavat kyytiä ja kuntoon tulee niin kaappi kuin kukkarokin.

Kirjalla kuntoon! viikkoa vietetään 23.-29.1.2017. Tiistain teemana on ravinto.

Lisätietoja: Kirja-Suomi 2017, Laura Karlsson, laura.karlsson@kirjanvuosi.fi


Teemaviikot
19.1.2017

Tammikuussa Kirjalla kuntoon!

Hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä kirjoja kirjoitetaan, ostetaan ja luetaan vuosittain mittava määrä. Kirja-ala kirjakaupoista kustantamoihin huomioi näiden kirjojen menestystä viettämällä ensimmäistä kertaa yhteistä valtakunnallista Kirjalla kuntoon! –hyvinvointiviikkoa 23.-29.1.2017.

Viikon aikana kirjojen avulla laitetaan kuntoon niin sielu ja suolisto kuin kaappi ja kukkarokin. Medialle tullaan toimittamaan materiaalipaketteja seuraaviin aihealueisiin liittyen: elämänhallinta, ravinto, ihmissuhteet, liikunta ja henkinen hyvinvointi. Kirjakaupat tuovat myymälöissään ja kustantajat kanavissaan esiin sekä kevään uutuuksia että vanhempia suosikkeja aihepiireistä.

– Hyvinvointi kiinnostaa lukijoita läpi vuoden, mutta erityisen paljon kysyntää aihepiirin kirjoille on juuri alkuvuodesta. Tammikuussa kirjakaupat ovat hyvinvointikeitaita, summaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

Teemaviikko on osa kirja-alan Kirja-Suomi 2017 -yhteistyöhanketta.

Lisätietoja:

Kirja-Suomi 2017, Laura Karlsson, puh. 050 571 5511, laura.karlsson@kirjanvuosi.fi


Hankkeet
3.10.2016

Kirja-Suomi 2017: Kirja-alan yhteistyöhanke itsenäisyyden juhlavuodelle

Kirja-alan yhteistyöhanke itsenäisyyden juhlavuodelle

Kirja-Suomi 2017 on suomalaisen kirja-alan yhteistyöhanke 100-vuotiaan Suomen hyväksi. Kirja-Suomi edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä koko itsenäisyyden juhlavuoden ajan. Tapahtumat ja teemaviikot pyörivät läpi vuoden, erityisesti esiin nousee suomalainen tietokirjallisuus. Hanke kytkeytyy osaksi Valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi 100 -juhlavuotta.

 

Toimintamalli

Vuoden ohjelman rakentamiseen voi osallistua ottamalla käyttöön vuoden teeman, liittymällä alan yhteisiin teemaviikkoihin ja ilmoittamalla omat tapahtumansa ja hankkeensa tapahtumakalenteriin osoitteessa

www.kirja-suomi.fi. Sivusto aukeaa syyskuussa. Hankkeen logo on toimijoiden vapaasti käytettävissä.

 

Teemaviikot

Vuoden aikana järjestetään 12 teemaviikkoa, joiden aikana jaetaan ajankohtaista tietoa ja lukuvinkkejä viikon teemasta medialle ja lukijoille sekä toteutetaan some-kampanjoita.  Tervetuloa mukaan!

 

Kirjan vuosi ry

Hanketta koordinoi Kirjan vuosi ry. Kirjan vuosi ry on voittoa tavoittelematon kirja-alan yhteistyöjärjestö, jonka tarkoituksena on parantaa kirjan ja lukemisen asemaa Suomessa, edistää lukuharrastusta Suomessa sekä yhdistää kirja-alan toimijoita yhteisiin tavoitteisiin. Tätä tarkoitusta varten Kirjan vuosi ry kampanjoi kirjan ja lukemisen puolesta, järjestää ja osallistuu opetus- , tiedotus-, kulttuuri-, koulutus- ja juhlatapahtumiin sekä jakaa tietoa kirjallisuudesta.

 

Lisätietoa: Laura Karlsson | toiminnanjohtaja | Kirjan vuosi ry
laura.karlsson@kirjanvuosi.fi | p. 050 57 15 511